С тържествен ритуал Плевен отбеляза 113 години независима България

Честването започна с приемане на почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен

С тържествен ритуал Плевен отбеляза 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България на 22 септември. По традиция почитането на едно от най-значимите събития в новата българска история се състоя пред паметната плоча, поставена срещу входа на ДКТ „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”. На 22 септември 1908 г. пред сградата на театъра е прочетен манифестът на княз Фердинанд I.

Честването започна с приемане на почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен и изпълнения на родолюбиви песни от Общински хор „Гена Димитрова“ под диригентството на Анелия Дечева, с участието и на Общинския духов оркестър. На площад бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му, областният управител Марио Тодоров, началникът на ВВВУ “Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, представители на държавната и местна власт, на политически сили, десетки родолюбиви граждани.

За историческите събития отпреди 113 години и тяхното значение припомни в словото си кметът Георг Спартански. Той подчерта, че обявяването на Независимостта е пример, който трябва да следваме и днес.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак, поставен пред театъра за 100-годишнината от Независимостта на България. С едноминутно мълчание присъстващите на ритуала сведоха глави и почетоха делото на радетелите за Независима България. Прозвуча и националния химн.