Ръководството на МУ-Плевен очерта кризисен план за действие след пожара

Има нанесени материални щети на Библиотеката на МУ-Плевен без да е засегнат библиотечния фонд

Пожарът, възникнал днес инцидентно на покрива на Ректората на МУ-Плевен и засегнал голяма площ от 800 кв. м., бе потушен изцяло до 14:00 ч от 5 пожарни автомобила и 20 огнеборци с две височинни стълби, съобщават от вуза. За кратко време бяха евакуирани всички студенти, преподаватели и служители, а районът на университета - отцепен. Няма жертви или пострадали.

Повечето аудитории и лаборатории на висшето училище са невредими. Има нанесени материални щети на Библиотеката на МУ-Плевен без да е засегнат библиотечния фонд. Засегнати са катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората - зала «Авицена». Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали на катедрата по анатомия. Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, както и пълният размер на претърпените щети.

На извънредно заседание на ректорския съвет Ръководството на МУ-Плевен състави спешен кризисен план за действие с цел справяне с извънредната ситуация. Учебните занятията в присъствена форма по утвърдените графици, заложени на територията на Ректората, ще преминат в онлайн формат до края на следващата седмица - от 30.09. до 08.10.2021 г. вкл.

За следващите 48 чaса територията на Ректората ще бъде затворена и поставена под наблюдение от дежурни екипи за намаляване на риска от повторно възникване на пожар.

Студентите на МУ-Плевен ще се включат като доброволци за справяне с извънредното положение.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково