Пътните полицаи в акция край учебните заведения, следят за нарушения и на пешеходци

Животът

06-10-2021, 12:51

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В ход е специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Действията започнаха вчера и ще приключат на 11 октомври, съобщиха от отдел „Пътна полиция“ на ГДНП.
Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на ПТП и рискови участъци. Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи , както и на обезопасяването при превозването на деца.
Освен това екипите ще контролират спазването на скоростните режими, недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за недопускане спирането и паркирането на пешеходни пътеки и велоалеи, кръстовища, пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.
От Полицията обобщават и данните от приключилата ежегодна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, която се проведе през месеците юли и август. Установени са 134 975 нарушения на водачи, като основното е неспазване на скоростните режими, 1 625 - извършени от пътници в превозните средства, както и 1 370 от пешеходци.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"