Надеждата ни в бокса Ергюнал Сабри: Подкрепата на Детелин Далаклиев означава много за мен

"Надявам се да представя достойно България на Световното", сподели 20-годишният талант, който проведе лагер в Плевен

Европейският шампион по бокс Ергюнал Сабри и личният му треньор Стоян Узунов проведоха 10-дневен тренировъчен лагер в спортния комплекс на Детелин Далаклиев в Плевен. Последният световен шампион на България се присъедини към екипа на младия боксьор от Кърджали, който миналия месец стана републикански първенец в кат. до 48 кг. и така си осигури участие на Мондиала в Белград. Големият форум в сръбската столица стартира на 24 октомври.

20-годишният талант се съгласи да разкаже повече за подготовката в града на Панорамата, за възможността да тренира с Детелин Далаклиев и за емоциите преди Мондиала.

Ергюнал, проведе 10-дневен лагер в Плевен и по-специално в Комплекс "Далаклиев", като самият Детелин Далалиев се присъедини към екипа ти. Как протече подготовката и какво е чувството да те тренира последния световен шампион на България?

Подготовката в Плевен премина неочаквано добре. Комплекс "Далаклиев" предложи страхотни условия. Благодаря специално и на Детелин Далаклиев за цялото обърнато внимание. Наистина този лагер и срещата ми с последния световен шампион са от голяма полза за мен. Да те тренира Детелин Далаклиев е нещо неописуемо. Той отделяше цялото си време през изминалата седмица, за да ни помага. Подкрeпата му за мен означава много, определено се чувствам още по-мотивиран и зареден. Искам да благодаря и на асоциация "Докосни дъгата", благодарение на която този лагер се осъществи и имах възможност да гостувам в прекрасния ви град.

Имаше ли нещо по-специално по време на заниманията ти през изминалите дни?

Тренирахме няколко дни по три пъти на ден, а от петък намалихме тренировките и минахме на по-лек режим. В събота клубът на Детелин Далаклиев проведе контролни срещи с Мизия 80, като в тях се включих и аз. Макар че противникът ми беше по-тежък с 10 кг, се представих доста добре и като цяло всичко беше на ниво.

Какви са очакванията и амбициите ти за предстоящото световно първенство?

Искам да се представя добре в Белград, това е основната ми цел. А пък, дай Боже, да се завърна и с медал. Каквото зависи от мен и е по силите ми, ще го направя, за да представя страната ни достойно. Надявам се, че ще успея.

А ти как се насочи към бокса бокса и от колко време тренираш?

Тренирам бокс от 2013 година. Преди това доста време се занимавах с футбол. Имаше едно областно първенство по бокс в Кърджали и след една тренировка по футбол решихме да останем и да погледаме. Хареса ми това, което видях. След това говорих с родителите си, които в началото не бяха много съгласни, но после ме подкрепиха. Така започнах да тренирам в кърджалийския клуб "Арда". Тук е моментът да благодаря и на личния ми треньор Стоян Узунов, който е постоянно до мен от самото начало и ме подкрепя безрезервно.

Кои са боксьорите, на които се възхищаваш и са те вдъхновявали?

Нашата страна има много велики шампиони, но моите идоли в бокса са Петър Лесов, Ивайло Маринов, Серафим Тодоров и Детелин Далаклиев.

Докъде се простират мечтите ти на ринга?

Дай, Боже, да стигна до професионалния бокс и да имам поне един медал от световно първенство.