МЗ: Гражданите на и над 65 г. могат безплатно да се ваксинират срещу сезонния грип

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна

Всеки български гражданин, навършил 65 години, може да получи безплатно противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, в България вече са доставени 230 хил. ваксини. Това информираха от МЗ.

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна. До петък, 22 октомври, всички ОПЛ, подали заявки за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества.

Рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични заболявания. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са особено уязвими. Освен тежкото протичане на заболяването, при грипна инфекция се увеличава и рискът от вторични усложнения – на белия дроб, сърцето, бъбреците и т.н. Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар безплатно.

Важно е да се имунизираме срещу сезонния грип, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2. Поради слабото разпространение на грипните вируси през миналата година сега повече хора ще са податливи на заразяване. Спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция миналата зима ограничи и разпространението на всички вирусни инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. и на сезонния грип. Сега естествената защита на организма е отслабена и имунната система на повечето хора не е достатъчно подготвена за грипа. Тази година експертите прогнозират, че сезонният грип ще засегне много хора!

Простудните заболявания, които се причиняват от вируси (най-вече от RSV – респираторен синцитиален вирус ), вече циркулират в популацията. Те са обичаен предвестник на грипа – около 2 месеца след тяхното разпространение започва циркулацията на сезонния грип.

Спазването на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на предпазна маска, ще допринесе за ограничаване на разпространението както на сезонния грип, така и на COVID-19.

Важно е да знаем, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси.  Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се поставят през интервал от 14 дни.