Вход свободен за всички мачове в НБЛ от този уикенд

Трети кръг на НБЛ започва на 23 октомври

Феновете се завръщат! Още този уикенд! Това обявиха на днешното си извънредно заседание на Общото събрание десетте клуба от НБЛ. Представителите на отборите от елитното баскетболно първенство се събраха, за да решат какви действия ще предприемат предвид последната заповед на министъра на здравеопазването проф. Стойчо Кацаров, касаещи мерките за предотвратяване на разпространението на Ковид-19.

От клубовете призоваха най-верните си привърженици отново в залата: „ЧАКАМЕ ВИ!“. Представителите в ОС на НБЛ обещаха, че по места ще бъдат взети всички анти-ковид мерки за осигуряване на сигурността и здравето както на състезатели, съдии и участници в мачовете, така и на феновете. Вече се работи по организация за провеждане на тестване на всички играчи и служители без зелен сертификат в залите, каквито са изискванията на здравните власти.

Като жест и благодарност за търпението на феновете този уикенд всички мачове от НБЛ ще са с Вход свободен.

Разпоредбите на МЗ, които влязоха в сила от полунощ днес, гласят:

"а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от

проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването и

б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването или

бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването."

В подточка в) на т. 31 пък изрично се казва: „в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст.“ Това осигурява свободен достъп до трибуните на всички деца и подрастващи!

Трети кръг на НБЛ започва на 23 октомври с двубоите Спартак Плевен – Черно море Тича, Ямбол – Рилски спортист и Берое - Балкан. На 25 октомври е двубоят между Левски и Черноморец в зала „Универсиада“, а Шумен – Академик Пловдив е отложен.