Студенти на МУ-Плевен с второ място от национално състезание по болнична фармация

Проведе се Първото национално състезание „Стани болничен фармацевт“

Проведе се Първото национално състезание „Стани болничен фармацевт“ в рамките на Петнадесетата национална конференция по болнична фармация. В първото по рода си състезание за оценка на нивото на познания в областта на болничната фармация взеха участие и студенти от Факултет „Фармация“ на МУ-Плевен. Отборът на МУ-Плевен беше ръководен от гл. ас. маг. фарм. Светослав Стоев, д.ф. и включваше студентите по фармация от 5-ти курс - Цветина Тихомирова Тодорова, Елиф Исмаилова Халиибрямова и Цветислав Пламенов Петров. Представителите на МУ-Плевен спечелиха призовото второ място в съревнование със своите колеги от другите фармацевтични факултети в страната.

В оспорваното състезание за болнични фармацевти студентите по фармация на МУ-Плевен демонстрираха високо ниво на познания чрез аргументирани отговори на теоретични въпроси, последвани от решаване на практически казуси от основни направления на фармацевтичната наука и практика. За интердисциплинарния подход на състезанието е показателен обхвата на задаваните въпроси, които покриваха областите фармакология с фармакотерапия, фармацевтична регулация и практически умения в областта на болничната фармация. Студентите от МУ-Плевен останаха на няколко точки от лидерите в крайното класиране, но по-съществено значение има заслуженото признание от организаторите за „дебюта“ на МУ-Плевен на въпросния форум с национално представителство. Организационният комитет чрез изявление на Председателя на научното жури изрази задоволство, че успехът на студентите от МУ-Плевен за първи път поставя името на плевенската Алма Матер сред популярните и престижни висши медицински училища, които участват чрез свои представители в най-големия форум за болнична фармация. Подобен „пробив“ за студентите от МУ-Плевен е основание за гордост и самочувствие, но и демонстрация на високото качество на обучение в тази, иначе нова за МУ-Плевен, специалност.

Гл. ас. маг. фарм. Светослав Стоев коментира успеха на бъдещите фармацевти от МУ-Плевен така: „Успехът е доказателство, че предоставянето на модерна материална база и високотехнологична среда за обучение не само осигуряват комфорт за практикуване на научна и развойна дейност, но също така е предпоставка за осезаеми резултати в обучението на студентите по фармация.“Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия