Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Към момента Община Гулянци е собственик на 133 сгради – в това число кметства, здравни служби, читалища, училища, детски градин

Със средства от бюджета в размер на 49 908 лева, гласувани от Общински съвет Гулянци по предложение на кмета на общината, ще бъдат ремонтирани сградите на четири кметства, две читалища, една здравна служба. Работата по тях вече започна.

Към момента е приключен ремонта на покрива на сградата, в която се помещава здравната служба в с. Загражден. За 3 400 лв са подменени стрехи и са монтирани нови улуци. Междувременно започна основен ремонт на покрива на кметство Дъбован на стойност 13 071 лева. Предстои изграждането на парапет и ремонт на стълбище в кметство Долни Вит за 3700 лв., изграждане на сервизно помещение в кметство с. Ленково за 4592 лева, ремонт на покрив и боядисване на фасадата на кметство Крета за 11 465 лева.

В две читалища са планувани ремонтни дейности през тази година. В НЧ „Заря“ с. Ленково е предвидено реновиране и освежаване на помещенията на библиотеката и салона за 8 700 лева. В НЧ „Искра“ с. Гиген ще бъдат обновени централното фоайе и стълбищата за 4 980 лева.

 „Сред основните ни ангажименти като ръководство е да поддържаме и опазваме сградния фонд на общината. Това през последните години се оказва истинско предизвикателство – от една страна поради липсата на финансов ресурс, от друга поради обезлюдяването и опустяването на населените места.“ – коментира кметът на общината Лъчезар Яков – „Към момента Община Гулянци е собственик на 133 сгради – в това число кметства, здравни служби, читалища, училища, детски градини. За всички тях ежегодно полагаме грижи и според възможностите влагаме средства в поддръжка и ремонт, за по-мащабните проекти търсим финансиране от ЕС и националния бюджет. Два такива проекта са ни одобрени и предстои да стартират – за ремонт на медицинския център в Гулянци и на сградата на Общинска администрация. В годините назад успяхме да санираме и обновим двете гимназии, болницата… Това ще продължи да е наш приоритет, за да постигнем оптимални условия за предоставяне на здравни, образователни, социални и др. услуги на жителите на общината.“