Болниците в Левски, Никопол и Червен бряг ще ремонтират COVID отделенията си по проект на МЗ

15 лечебни заведения ще ремонтират своите COVID отделения по проект на Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят на лечебните заведения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Сред първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с МЗ, са МБАЛ –Левски, МБАЛ – Никопол и МБАЛ – Червен бряг.

В лечебните заведения ще бъдат реализирани строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в Министерството на здравеопазването. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.

Отделно от това, Министерството на здравеопазването ще предостави пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.