Приключват външните дейности по основния ремонт на Автогара Плевен (СНИМКИ)

Напредват дейностите по изпълнението на проекта за основен ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и нова навесна конструкция на Автогара Плевен. От фирмата изпълнител вече започнаха асфалтополагането на дворното пространство с площ близо 4 дка, където се осъществява паркиране, изчакване, маневриране и потегляне на автобусите. Изградена е нова тротоарна настилка на прилежащите площи. Изпълнена е и нова стоманена навесна конструкция над пероните, съобразена с новата площадкова организация за пристигащи и заминаващи автобуси и съществуващия сграден фонд. Върху металната конструкция ще се монтира поликарбонатно покритие.

Фасадата на сградата на чакалнята на Автогарата е запазена в оригиналния си вид като е премахната съществуващата лепена каменна облицовка. Полага се топлоизолационен пакет и стиропорени плоскости, минерална цветна мазилка, дограмата е подменена с петкамерен PVC профил с двоен стъклопакет. Топлоизолиран е покривът, възстановени са дефектирали участъци от стоманобетонната конструкция и са укрепени отделни конструктивни елементи. По проекта за ремонт ще има различни според предназначението им видове гишета; чакалня с площ над 100 кв. м и с места за сядане на повече от 50 човека, с отопление, климатизация и вентилация; помещение за приемане и съхраняване на багаж; тоалетни с мивки за пътниците; помещение за майки с деца с отопление и осигурени места за сядане, оборудвано с мивка и маса за повиване на бебета; помещение за оказване на първа долекарска помощ, оборудвано с всичко необходимо; подемна платформа или рампа за придвижване на инвалидна количка, които да осигуряват достъпа до автобусите и др.

Входът и изходът в зоната за движение и престой на автобусите ще се осъществяват чрез бариери, предвижда се изграждане на минимум 8 сектора за заминаващи и преминаващи автобуси, както и минимум три сектора за пристигащи автобуси,  ще бъде обособен достъпен за лица с намалена подвижност маршрут от улицата до Автогарата и от нея до автобуса. Предвижда се монтирането на информационни електронни табла за пристигащи и заминаващи автобуси, за часовото време, списък на обслужваните автобуси, а на всеки сектор трябва да има електронна табела с имената на крайните пунктове на линиите от съответното направление.