Регионален исторически музей – Плевен представи изложба "В зората на просветата"

Плевен Лайф

03-11-2021, 07:15

Снимка:

РИМ - Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По повод 1 ноември: РИМ - Плевен организира изложба "В зората на просветата"

Изложбата е експонирана в I-во изложбено фоайе и може да бъде разгледана до 10

Изложба „В зората на просветата“, посветена на 180 години от създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в град Плевен, представи Регионален исторически музей – Плевен.

Специално място в изложбата е отредено на създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в Плевен.

Чрез оригинални снимки и документи от фонда на РИМ – Плевен на известни плевенски учителки – Елисавета поп Николова, Евламбия Д. Добрева, Елена Анастасова Попхинова, Хицка Драсова и Върба Цонева – наследнички на Анастасия Димитрова, Мита Банкова и Рахила Душанова, се проследява развитието на девическото образование в града. Могат да се видят както документи - контракти за назначаване на учителки, свидетелства за завършена степен на образование в Плевенското девическо училище, документи, свързани с въвеждането на взаимоучителната метода, така и учебни пособия – тетрадки, дъски за писане, сюнгери, дивити и мастилници, калеми и перодръжки, ръкоделия на ученички и др. Включени са и множество учебници от XIX в. по различни предмети.

Важно място заема и мобилната постерна изложба „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на НМО - Габрово, която проследява историята на образованието – от килийните през елино-българските училища в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г. Акцент на изложбата е възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 г., предоставена от Кметство Вълчитрън. Учебното дело в селото датира още от 1847 г.

Изложбата е експонирана в I-во изложбено фоайе на РИМ - Плевен и може да бъде разгледана до 10.01.2022 г.