Военнослужещи от ЕЦНП - Плевен участват в учението „Отбранителен щит - 21” (СНИМКИ)

Темата на учението е "Отбрана на механизиран батальон при провеждане на отбранителна операция"

От 3 до 11 ноември на учебен полигон "Корен" се провежда тактическото учение "Отбранителен щит-21" (OЩ – 21) с 4-ти механизиран батальон от Единния център за начална подготовка, в което участват над 490 военнослужещи от състава на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП), Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е.

Темата на учението е "Отбрана на механизиран батальон при провеждане на отбранителна операция", информираха от ЕЦНП - Плевен.

Учението се провежда в четири фази, като фаза III "Провеждане" е на учебен полигон „Корен“. Основни обучаеми са 4-ти механизиран батальон и формирования от 29-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП, а допълнителни са танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и рота за специална и санитарна обработка от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е.

Основните цели на учението са повишаване на полевата натренираност на щабовете и формированията, участващи в учението, както и планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в национален формат.

По време на учението ще се проведат тактически учения с бойни стрелби на механизираните роти от 4-ти и 29-ти механизирани батальони, усилени с танкови взводове. „Отбранителен щит-21“ ще завърши с провеждане на тактическо учение с 4-ти механизиран батальон, усилен с танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението - командирът на ЕЦНП полковник Марин Господинов, а директор на учението е заместник - командирът на ЕЦНП полковник Иван Вълев. Тактическото учение се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на отбраната и указания на началника на отбраната.