Министър Везиева се срещна с представители на местната власт и бизнеса в Плевен

Мисия

05-11-2021, 15:47

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Обсъдиха Планът за възстановяване и устойчивост и перспективите за развитие на Плевенския район в неговия контекст

Министърът на икономиката Даниела Везиева и част от нейния екип участваха днес в среща на представители на местната власт и бизнеса в Плевен. В срещата участваха  областният управител на област Плевен Марио Тодоров, кметът Георг Спартански и неговият заместник Стефан Милев, предприемачи от областта.

Основна тема на обсъжданията беше Планът за възстановяване и устойчивост и перспективите за развитие на Плевенския район в неговия контекст. Министър Везиева очерта основната рамка Плана, в който на база анализи са изведени две основни тематични области за развитие на област Плевен – мегатроника и индустрия на здравословен начин на живот и биотехнологии. Сред останалите възможности са зелената икономика, производството на машинно оборудване, на електрически изделия, метални изделия, облекла, хранителни продукти.  Хуманната медицина, строителството на сгради и  ресторантьорството са допълнителни фактори за подпомагане на местната икономика.

Като основен приоритет за развитие кметът Георг Спартански представи идеята на Община Плевен за изграждане на индустриален парк край града, в отговор на въпроса му относно начините за финансиране министър Везиева отговори, че има предвидени източници, а процедурите за кандидатстване са облекчени.

Теми на дискусията бяха още сериозният дисбаланс между Северна и Южна България и преодоляването му, Иновационната стратегия за интелигентна специализация, необходимостта от дуално обучение поради липсата на кадри във важни направления, както и представената инициатива на Министерството на икономиката „Община без корупция”.