Проект на МУ-Плевен спечели първо място в конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“ 2021

Проектът е разработен от проф. д-р Добромир Димитров, д-р Ивелина Петрова и д-р Мартин Караманлиев

Екип на Медицински университет – Плевен спечели престижното първо място в конкурс на „Капитал“ за иновации в здравеопазването с проект на тема: „Вакуум-асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза“. Това стана факт на 9 ноември по време на осмата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която бе официално открита от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Проектът е разработен от проф. д-р Добромир Димитров, д-р Ивелина Петрова и д-р Мартин Караманлиев от Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, а неговото представяне бе специален акцент на програмата. В конкурса участват 46 проекта, а оценяването е извършено от жури в състав от 30 изтъкнати представители на здравния сектор в трите категории - медицина, дигитални иновации и пациентски проекти. Всички класирани проекти ще бъдат представени в предстоящия Алманах на иновациите в здравния сектор, който ще излезе от печат през февруари 2022 г.

Вакуум-асистираните биопсии се извършват от екипа на проф. д-р Добромир Димитров в Лабораторията за стереотактични вакуум аспирационни биопсии към Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия на МУ-Плевен. Проектът за изграждане на Център за компетентност е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие. В лабораторията, базирана в Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, се реализират стереотактични мамографски базирани вакуум аспирационни биопсии при пациентки с патологични лезии, микрокалцификати и рак на гърда. Екипът започва да прилага вакуум-асистирана биопсия под мамографски контрол през 2020 г. Целта е това да се превърне в стандартен метод, който да се прилага при всички подходящи за него пациентки.