Изложбата “Скаутство за момчета” ще гостува в РИМ - Плевен

Поводът за изложбата е отбелязването на 110 години от началото на скаутското движение в България

На 17 ноември Организацията на българските скаути ще открие изложбата "Скаутство за момчета” - един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога. Тя ще гостува в Регионален исторически музей – Плевен в периода 17.11. - 30.11.2021г. Поводът за изложбата е отбелязването на 110 години от началото на скаутското движение в България. Тя ще бъде представена в пет български града - Варна, Русе, Смолян, Плевен и София. Експозицията представя повече от 30 издания на различни езици от цял свят на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“, с автор основателят на скаутското движение Лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл.

 „Скаутство за момчета“ е книга за обучението на скаутите, публикувана в различни издания от 1908 г. Ранните издания са написани и илюстрирани от Робърт Бейдън-Пауъл, а по-късните издания са допълвани и от други автори. Книгата първоначално е била наръчник за самообучение по наблюдение, проследяване и умения за оцеляване в дивото, както и за самодисциплина и самоусъвършенстване, за Британската империя и задълженията на гражданите, с еклектична смесица от анекдоти, лични наблюдения и спомени. Тя е проникната в известна степен от морални наставления и препратки към собствените подвизи на автора. Книгата е бестселър след излизането си и в различните си издания се твърди, че се е превърнала в една от най-продаваните книги в историята. „Скаутство за момчета“ е преведена на много езици. Тази книга има много важна роля в световната история на скаутството и въпреки промените, настъпили след 1908 г., ценностите, описани в „Скаутство за момчета“, все още са в основата на днешното общество.

Организация на българските скаути (ОБС) е единствената за България пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение (World Organization of the Scout Movement, или WOSM). Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на своите местни, национални и международни общности. 

Изложбата дава възможност на посетителите да се докоснат до атмосферата на скаутството и да разберат защо то се е превърнало във водещо младежко движение по света. Да научат повече за историята на движението и за скаутските принципи.