Изложбата "Скаутство за момчета" бе открита днес в Плевен

Плевен Лайф

17-11-2021, 14:23

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложението е достъпно за посетителите на РИМ – Плевен до 30 ноември

В Регионален Исторически Музей – Плевен се даде старт на изложбата "Скаутство за момчета" на Бейдър-Пауъл – един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“. Сред официалните гости бе областният управител на област Плевен, Марио Тодоров. Експозицията е посветена на 110-годишнината от запалването на искрата на скаутското движение в България и е под патронажа на „Организация на българските скаути“, член на Световната организация на скаутското движение. 

Изложението е достъпно за посетителите на РИМ – Плевен до 30-ти ноември и представя повече от 20 издания на различни езици на четвъртата най-издавана книга в света – наръчникът „Скаутство за момчета“ на Лорд Робърт Бейдън-Пауъл.

Чрез изложбата, Бейдън-Пауъл отправя послание към бъдещите поколения, да продължават да вдъхновяват и да учат на отговорност, всички онези, които са посветили в себе си предизвикателството да бъдат активни граждани на своите местни и национални общности, и на целия свят.

"За плевенските скаути тази изложба е особено важно събитие, защото сме потомци на първите разпространители на скаутството в България. В бързо променящия се свят е дълг и отговорност да се предава традицията и възпитанието на следващото поколение в изконните общочовешки ценности. Благодаря им за отдадеността на идеята и за старанието да развиват своя физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности и отговорни граждани.", това написа областният управител Марио Тодоров в обръщение към скаутски клуб "Лъвче"-гр. Плевен.

Плевен е сред първите градове, в които скаутската идея открива благоприятна почва и така започват да функционират скаутски отряди, допринасящи разпространението на скаутизма в България.

Организация на българските скаути стартира кампания за набиране на средства за превода и издаването на книгата на български език. Всеки, който желае да подкрепи това начинание може да помогне, като дари малка сума по сметка на ОБС в Банка ДСК: BG55STSA93000026658774 с уточнение, че дарението е за издаване на книгата "Скаутство за момчета".