Американка спря Ивет Горанова на 1/4-финалите на световното първенство

Плевенчанката запази шанс за бронзовото отличие

Ивет Горанова отстъпи на четвъртфиналите, но запази шанс за медал от световното първенство по карате в Дубай. Олимпийската шампионка от Токио 2020 записа две победи, но допусна поражение в третия си мач срещу Тринити Алън от САЩ в кат. 55 кг. Българката все пак влезе в репешажите за бронзовия медал и утре се завръща на татамито.

Златната Ивет започна участието си директно от втория кръг, надделявайки с 1:0 срещу Микаела Енрикес от Еквадор.

В следващия си мач 21-годишната българка се изправи срещу Анжелика Терлюга от Украйна в повторение на финала за златния медал от Олимпиадата в Токио. Срещата започна по-добре за украинката, която направи техника "ипон" за три точки. С удар с ръка Горанова спечели една точка, а след това направи "ипон", повеждайки с 4:3. Последва нова успешна атака на нашето момиче и нова точка за крайното 5:3.

На четвъртфинала Ивет излезе срещу Тринити Алън, която е шампионка в панамериканските игри. Олимпийската ни гордост поведе с 3:2, но Алън съумя да направи "ипон" за три точки, като по този начин обърна резултата. Ивет не се предаде и върна една точка, но в крайна сметка не успя да изравни резултата и отстъпи с 4:5.

Въпреки загубата, българката имаше възможност да достигне репешаж за златото, като за целта Алън трябваше да се класира за финала. Американката водеше с 5:1 срещу Дженифър Уорлинг от Люксембург на 1/2-финала, но получи тежка травма. Наложи се да я изнесат на носилка и първоначално за победителка беше определена състезателката от Люксембург. След това обаче бе обявено, че въпреки контузията, Алън взима победата. Оказа се, че от щаба на американския отбор е подадена жалба и съдиите са решили, че Уорлинг има вина за травмата на опонентката си, което доведе до дисквалификацията ѝ.

Репешажите, които трябва да определят участничките в двата мача за бронзовите медали, са в четвъртък, а двубоите за медалите по програма ще се проведат в събота. Това означава, че Ивет е на две победи от отличието.