Високи постижения за състезателите на Спартак 14 от Световното първенство и купа по Шотокан

Спорт

19-11-2021, 15:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Плевенските състезатели по Шотокан карате – до се завърнаха с постижения от Световното първенство и купа, които се проведоха в Сърбия – Зренянин. Въпреки трудностите в организацията в пътуването, които създадоха ковид мерките, 21-те плевенски млади спортисти отпътуваха и се справиха отлично.

В индивидуалните дисциплини на Световното първенство, плевенските състезатели по Шотокан спечелиха  златен,  сребърен  и бронзов медал.

Златен медал и титлата световна шампионка за 2021 г. в дисциплината Шобу Ипон кумите донесе 13-годишната Стефани Иванова. След двата медала от Европейското първенство – сребро и бронз, Стефани се утвърди и на световното татами с 4 убедителни победи. 2021 г. е изключително успешна за младата надежда за българския Шотокан – освен международните отличия , тя е и Национална шампионка в дисциплината. Клубът номинира Стефани Иванова в класацията на Община Плевен за най-перспективен млад състезател до 14 г. Към момента няма картотекиран състезател на Плевен в тази възраст с по-високи спортни постижения от Стефани.

Следващият голям успех на плевенския спорт е вицешампионската титла на Ивайло Боев при мъже над 21 г., дисциплина Шобу санбон кумите, кат. до 80 кг. За да участва на първенството, Ивайло трябваше да премине от категория над 80 кг., в кат. до 80 кг., което му създаде здравословни проблеми. Преодолявайки ги, Ивайло отбеляза успешен дебют в най-престижната възрастова група като най-млад сред опитните състезатели при мъжете. Ивайло реализира 3 победи и 1 загуба на финала. Той е и Национален шампион в дисциплината Мастърс при мъжете над 21 г., която съчетава двете състезателни дисциплини – ката и кумите, и показва комплексни качества на състезателя. Плевенският състезател е номиниран от клуба за класацията на Община Плевен за Спортист на годината.

Бронз донесе 16-годишната ни състезателка Елица Станчева в дисциплината шобу ипон кумите, кат. до 57 кг. Елица затвърди третата си позиция и на световния подиум в тази възраст след успеха си и на Европейското първенство, където също се класира на трето място.  Елица е вторият номиниран от клуба състезател за престижната десятка на Община Плевен.

В отборните битки на Световното първенство, нашите състезатели се изкачиха отново на почетната стълбичка със своите отбори. Стефани Иванова е трета с отбора си при 12-15 г. девойки, Елица е трета с отбора си при 16-20 г. девойки, а Ивайло е трети с отбора на мъжете над 21 г. – всички те в дисциплината шобу ипон кумите отборно.

Освен тях, в отборната дисциплина шобу ипон кумите, на 3 място се класираха и състезателите на плевенския Спартак 14 Тихомир Тодоров 12-15 г. юноши над 57 кг., Максимилиан Рупчански 12-15 г. юноши под 57 кг., Петър Станчев 12-15 г. юноши до 57 г., Габриел Рупчански 16-20 г. младежи и Васил Брайков 16-20 г. младежи.

Постиженията на състезателите ни в Световната купа също са много важни, защото купата е пътят към първенството. И там нашите деца заеха своите достойни места на стълбичката.

Златен медал и шампиони на Световната купа стана отборът ни по шотокан ката в състав Петър Станчев, Йонан Михайлов и Станислав Станчев при 10-12 г. момчета. След убедителни победи в двата състезателни кръга и максимална оценка, те се изкачиха на най-високото място на шампионската стълбичка. Трите момчета тренират в отбор от пролетта на 2020 г. и въпреки трудният период на подготовка, доказаха качествата си, с което заслужиха номинацията на клуба за наградата Отбор на годината на Община Плевен.

Още 8 медала от Световната купа донесоха децата ни.

Златен медал в Санбон кумите спечели 9-годишния Максимилиан Кошериков, а в шотокан ката се класира на второ място. Макси реализира и на Европейската купа сребро и бронз.

Златен медал спечели Теодора Иванова – в дисц.санбон кумите при 7-9 г. момичета. Теодора успешно върви по стъпките на по-голямата си сестра Стефани – добре технически и стабилна психически.

Сребърни медали завоюваха братята – близнаци Петър и Станислав Станчеви. Стани се класира в шотокан ката , а Петър в джу кумите при момчета 12-13 г. Станислав спечели бронзов медал и в дисц.джу  кумите  в категорията на брат си.

Сребро донесе за клуба и Дариан Абди в дисц.санбон кумите при 10-11 г. Дариан показа изключителен дух и чиста техника във финала, но решението на съдиите бе 2 на 1 гласа в полза на опонента му.

Бронзов медал донесе в Плевен и 12-годишната Росица Донева в джу кумите. Такова бе постижението й и на Европейска купа  - тя затвърди позицията си в тройката при момичета 12-13 г.

"Мисля, че за пореден път доказахме на какво ниво е спорта Шотокан в България и в Плевен. Качествата на нашите състезатели са факт и постиженията им го потвърждават. Надявам се нашият плевенски принос да зарадва любителите на бойните спортове", каза старши-треньора на клуба Милена Кирниколова.