202 деца от област Плевен са включени в проект Топъл обяд на БЧК

Новините

23-11-2021, 15:52

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Секретариатът на Областния съвет на БЧК – Плевен за 8-ма поредна година осигурява топъл обяд за деца по програма "Партьорска мрежа за благотворителност".

Реализирането ще се осъществи от 1.12.2021г. за 70 учебни дни. В него са включени деца от уязвими групи от 7 до 18 годишна възраст от:

poster
    
 
  • ОУ „Христо Ботев“ с.Божурица
  • СУ „Васил Априлов“ гр. Долна Митрополия
  • СУ „Христо Смирненски“ гр.Гулянци
  • СУ „Димчо Дебелянов“ гр.Белене
  • Оу „Васил Левски“ гр.Белене

За втора поредна година P&G България предоставят финансови средства за закупуване на дрехи на деца, включени в Програма "Топъл обяд".

Комисията по фондонабиране към НС на БЧК взе решение Обл.С на БЧК - Плевен да бъде една от областните организации, на които тази година да се предоставят такива средства за закупуването на зимни якета на 202 деца включени в Програма "Топъл обяд" през настоящата учебна година.

В общините в които реализираме проекта тази година има високо ниво на безработица. Обхванатите деца, в една значима част се отглеждат в непълни семейства, многодетни семейства, деца отглеждани от близки и роднини, както и деца на хора с увреждания.

Проекта води до висока посещаемост  в училище и намалява риска от отпадане на учениците от училището, тъй като не рядко за тях това е единственото пълноценно хранене през деня чрез което се подпомага развитието им.   

Основната цел на проекта е подобряване качеството на хранене и психо-социалния климат на децата през  зимните месеци чрез осигуряване пълноценен обяд на най-нуждаещите се деца и облекчаване  бюджета на социално-слаби семейства. Цели се още увеличаване на посещаемостта на учебни занятия и снижаване на заболеваемостта и оказване на психо-социална подкрепа. Чрез проекта  се повишава и авторитетът на БЧК в обществото като хуманитарна организация, работеща в полза на най-уязвимите.

Подборът на децата е съобразен с  критерии, заложени в Правилник на БЧК за предоставяне на храна в обществени трапезарии на деца сираци и полусираци, деца с увреждания, деца от социално-слаби семейства с доход на член от семейството до 80 % от минималната работна заплата, редовно посещаващи учебни занятия.

Програма „Топъл обяд” се реализира за 16-та поредна година. Стартира през 2004 г. и до момента е предоставила безплатна храна на общо 20 448 нуждаещи се деца от цялата страна.