Посланикът на Словакия присъства на откриването на паметна плоча в Горна Митрополия

Новините

26-11-2021, 15:14

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Паметната плоча на стената на детска градина и бивше словашко училище беше открита с водосвет

На тържествен ритуал по откриване на паметна плоча в плевенското село Горна Митрополия присъстваха областният управител Марио Тодоров, посланикът на Словашка република Мануел Корчек, консулът на Словашка република Ивана Марксалдова, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска, както и кметовете на селата Подем Горна Митрополия.

Инициативата е на Съюза на словаците, живеещи в България, посолството на Словашка република в гр. София, Община Долна Митрополия, с любезното съдействие на кмета на Горна Митрополия Атанаска Василева и с признателност към словашката общност, живяла в края на 19 и началото на 20 век по земите на селата Горна Митрополия, Подем, Войводово и Бръшляница.

Тържествени слова и поздрави към присъстващите отправиха г-н Корчек, г-жа Цоновка, г-жа Василева и г-н Щефан Червенак – словак, който живее в Братислава.

Паметната плоча на стената на детска градина и бивше словашко училище беше открита с водосвет. Церемонията приключи с поздрав от най-малките – деца от детската градина, които стоплиха сърцата на присъстващите със своите изпълнения в народни носии, след което поднесоха на гостите и ръчно изработени от самите тях подаръци.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"