Посланикът на Франция и ръководството на МУ-Плевен се обединиха около възможности за бъдещо партньорство

Сътрудничеството ще бъде в обучението и научноизследователската дейност

Посланикът на Р Франция Н. Пр. Флоранс Робин, заедно с Пиер Колио, Директор на Френския Институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност и Светослав Миланов, аташе по университетско сътрудничество, посетиха Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и проведоха среща с ръководството на висшето училище, за да договорят бъдещи партньорски отношения в сферата на обучението и научноизследователската дейност. Сътрудничеството ще се реализира чрез лицензиране на Телекомуникационния ендоскопски център към МУ-Плевен като референтен център на IRCAD-EITS - Европейския Институт по Телехирургия в Страсбург за обучение на лекари и здравни специалисти от Източна Европа.

Посланикът на Франция Н. Пр. Робин и Директорът на Френския Институт г-н Колио се запознаха с високотехнологична база за обучение на МУ-Плевен - Телекомуникационния ендоскопски център. В Студиото за виртуална реалност те се пренесоха в операционната зала с 360-градусово наблюдение в реално време по време на хирургична операция. След това гостите имаха възможността с очила за добавена реалност детайлно да разгледат образи на структури и органи. Във виртуалната зала на центъра те се убедиха как курсистите могат да се обучават на симулатори и бокс тренажори. В експерименталната операционна зала, която разполага с 5 операционни маси за обучение върху жива тъкан, те видяха как хирурзите трупат практически опит.

В една от аудиториите на центъра - зала „Амброаз Паре“ – Н. Пр. Флоранс Робин стана зрител в модерното 3D студио за демонстрации на Хирургия на живо, където студенти и медицински специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга.