80 деца от СУ "Хр. Смирненски" гр. Гулянци получиха топли зимни якета от БЧК - Плевен

Секретариатът на ОС на БЧК – Плевен за 8-ма поредна година стартира „Осигуряване на топъл обяд за деца“ по програма «Партньорска мрежа за благотворителност». В продължение на 70 учебни дни, в най-студените и трудни месеци на годината 202 деца от областта ще получават безплатен обяд в училище. Сред тях са и 80 ученици от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци. Училището реализира „Топъл обяд“ по линия на БЧК за пета поредна година.

При старта на програмата вчера, децата получиха подарък от БЧК – топли зимни якета, осигурени от дарители.

Кметът на община Гулянци Лъчезар Яков и ръководството на Средно училище “Христо Смирненски” гр. Гулянци благодарят на БЧК – Плевен, в лицето на Габриела Хитова, за предоставената подкрепа.

Програма „Топъл обяд” на БЧК над 15 години предоставя безплатна храна на хиляди нуждаещи се деца от цялата страна. Финансовият ресурс, необходим за реализирането на програмата се осигурява чрез съвместни благотворителни кампании на партньорите от Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Основната цел на проекта е подобряване качеството на хранене и психо-социалния климат на децата през зимните месеци чрез осигуряване пълноценен обяд на най-нуждаещите се деца и облекчаване бюджета на социално-слаби семейства. Цели се още увеличаване на посещаемостта на учебни занятия и снижаване на заболеваемостта и оказване на психо-социална подкрепа. Чрез проекта се повишава и авторитетът на БЧК в обществото като хуманитарна организация, работеща в полза на най-уязвимите. Подборът на децата е съобразен с критерии, заложени в Правилник на БЧК за предоставяне на храна в обществени трапезарии на деца сираци и полусираци, деца с увреждания, деца от социално-слаби семейства с доход на член от семейството до 80 % от минималната работна заплата, редовно посещаващи учебни занятия.