Стопаните заявяват помощ за унищожени пчелни семейства

Новините

04-12-2021, 06:50

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ставката за едно загинало пчелно семейство, съгласно указанията, е в размер на 60 лв.

До 10 декември пчеларите могат да подават заявления за обезщетения по схемата „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) бюджет за целевата подкрепа е в размер на 3 млн. лв.

Финансовата помощ по схемата се състои от директни помощи за земеделските стопани, чиито пчелни семейства са унищожени в резултат от горещото и сухо лято през 2020 г. Ставката за едно загинало пчелно семейство, съгласно указанията, е в размер на 60 лв.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, при които са установени загинали пчелни семейства в следствие на тежката суша през миналата година. Пчеларите трябва да са включени в обобщения Регистър на МЗХГ, създаден въз основа на констативните протоколи на ветеринарните власти за нанесени щети.

За компенсации по схемата могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Пчеларите не трябва да имат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” и към държавния бюджет.

Държавната помощ, която действа в България от 2015 г., беше пренотифицирана от ЕК в началото на юли тази година. С промяната беше разширен нейният обхват, като към неблагоприятните събития беше добавена и тежката суша. Схемата ще се прилага у нас до 31 декември 2022 г. включително.

Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие. Средствата ще бъдат изплатени на пчеларите до 23 декември 2021 г.