ОДМВР - Плевен: Пиротехническите изделия са опасни и не трябва да се хвърлят безразборно

Крими

09-12-2021, 09:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия

При честването на предстоящите Рождество Христово и Новогодишните празници не трябва да се подценява спазването на правила за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното настроение, предупреждават от пресцентъра на ОДМВР - Плевен.

- Много от пиротехническите средства - бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!

- При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.
При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:

- Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;

- Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;

- Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор   

- Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън. Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.

- Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;

- Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.

Спазването на тези правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате. Бъдете отговорни към себе си, към близките и домовете си!



Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"