Областната епизоотична комисия проведе заседание

Обсъдиха епизоотичната обстановка в страната и областта

Заместник областният управител Иван Петков председателства заседание на Областната епизоотична комисия, на което беше обсъдена епизоотичната обстановка в страната и областта, изпълнението на мерките за биосигурност и недопускане разпространението на Високопатогенна инфлуеница по птиците в Европа.

По думите на д-р Данка Николова, директор на ОДБХ-Плевен, която докладва за епизоотичната обстановка в страната, са регистрирани 3 нови огнища на заболяването. Вирусът е открит в един индустриален обект в село Цалапица, община Родопи, област Пловдив и в две лични стопанства – също в село Цалапица и в село Варвара, община Септември, област Пазарджик.

В индустриалния обект се отглеждат около 80 000 кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има общо около 100 птици.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под надзора на БАБХ.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 13 огнища на инфлуеница по птиците, като 2 от тях са за диви птици.

От РИОСВ и ОД „Земеделие“-Плевен споменаха, че нерагламентираните места за предлагане и продажба на продукти от животински произход са незаконни и предстои прекратяване на дейността. Подобен тип търговия се наказва с глоба, а за преустановяването на дейността е необходимо съдействие от общините в Област Плевен.

Областната епизоотична комисия предложи да се изпратят уведомителни писма до всички общински кметове, че продажбата и осъществяването на такъв вид дейности е категорично забранено. От тяхна страна ще се очаква отговор дали на територията на дадена община има наличие на подобен тип незаконни пазари и тържища.

От БАБХ припомнят, че птиче месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.