Подаръци от българско училище в Германия за децата от ОУ "Христо Ботев" в село Българене

Истински, радостен празник за децата от ОУ „Христо Ботев” в село Българене беше получаването на подаръците пред коледната елха. Един истински празник на доброто - и за директора на училището Мирела Пантелеева, и за кмета на селото Йордан Дончев, и всички присъстващи на тържеството, пред светия празник - Рождество Христово.

Че добрината не е наука, а действие, и че в дните преди Коледа стават чудеса доказаха от българското училище „Буквар“ в град Франкфурт на Майн - Германия съвместно с Дружество “Булгариенхилфе” във Франкфурт, което подпомага крайно нуждаещи се, учители, родители и деца - дарители.

Румяна Мусакова – Шуберт, дъщеря на зам. председателя на дружество “Булгариенхилфе”, Цветанка Мусакова и нейният баща Веселин Мусаков, роден в с. Българене и възпитаник на училището, зарадваха децата в ОУ „Христо Ботев” на 10-ти декември.

Румяна живее и работи повече от 20 години в Германия, а нейният баща доста отдавна в Свищов, но обичта към родното място и училище остава непокътната във времето. За втори път децата в училището получават подаръци за Коледа, а желанието на благодетелите е и занапред да подкрепят децата, учениците и образованието.

Кметът на селото Йордан Дончев изрази радостта си от личната среща с гостите, от подкрепата за училището, от възможността за взаимодействие и занапред, с благодарност от името на кметството и от свое име.

За училището е чест и гордост, че вече втора година стоплят сърчицата на всички деца, сподели директорът г-жа Пантелеева и пожела с огромна благодарност живот и здраве, да продължават да подаряват добро там където е необходимо.

Румяна Мусакова – Шуберт изрази радостта си, че при усложнените обстоятелства в момента ще може лично да даде подготвените с много любов подаръци от приятелите на децата във Франкфурт - Германия.

Тя поднесе и личния поздрав на директорката на българското училище „Буквар” Диана Стоименова към децата:

„Мили деца, 

Ние, учениците в училище „Буквар“, гр. Франкфурт на Майн ви поздравяваме с настъпващите Коледа и Нова година! Рождество Христово е време за чудеса и за дарове. Избрахме и подготвихме подаръци за вас с много внимание и любов, надяваме се те да ви зарадват и да направят коледния празник още по-вълшебен!

Пожелаваме ви от сърце 2022 година да е богата на сбъднати надежди и мечти, радост, успехи, късмет, изобилие и благополучие. Бъдете здрави!”

Осъществяването на коледното вълшебство за децата с желание да ги  зарадват  е благодарение на  : българското училище “Буквар” във Франкфурт,  учители, родители и деца дарители; Дружество “Булгариенхилфе” от град Франкфурт на Майн, в лицето на Гидо Шел - председател,Цветанка Мусакова ,заместник председател и много други всеотдайни и неуморими членове;  организацията  и заплащенето  на транспорта от Германия до България от Кристина Утай и семейство, Румяна Мусакова - Шуберт, както и 30 други семейства от град Ашафенбург, Франкфурт и Епенхайн в Германия.

С пожелания за здраве на всички, домакини и гости, вълшебна Коледа с прекрасни подаръци и приказно настроение, благодарност и надежда за ползотворно сътрудничество в името на доброто, беше изпълнен този ден.

А най-радостни бяха децата. За някои от тях, може би, това ще е първият и единствен подарък. Приятелството с учениците в българското училище в Германия продължава с надежда за още по- светли празници и сбъднати мечти.За своите приятели те бяха подготвили красиви  картички.

В този ден и авторите на отличените творби от конкурса за коледна картичка „Магията на Коледа” получиха своите подаръци.