Проект за производство на зелен водород в Червен бряг е част от европейска инвестиционна карта

Мисия

14-12-2021, 23:38

Снимка:

Община Червен бряг

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проект за производство на зелен водород с капацитет 2MW и над 142 тона зелен водород годишно за енергийните нужди на община Червен Бряг стана част от Инвестиционната карта на Европейския алианс за чист водород към Европейската комисия. Водородното стопанство ще бъде захранвано от ВЕИ – соларен парк с капацитет 5MW, чието изграждане е част от проекта. Иновативната българска компания – производител на електролизьори Грийн Иновейшън, член на алианса, е инициатор и подател на проекта в сътрудничество с община Червен Бряг.

Целта на Европейската комисия с Инвестиционната карта за проекти за чист водород е да изгради портфолио от жизнеспособни инвестиционни проекти за чист водород с оглед постигане на целите на Водородната стратегия на Европа за климатично неутрална икономика чрез декарбонизацията с внедряването на чист водород.

Фактът, че проектът е одобрен като икономически жизнеспособен от ЕК потвърждава потенциала му за зеления растеж на местната икономика, както и реален принос към общоевропейските усилия за декарбонизация. Подобна инициатива ще привлече и нови инвеститори в региона, които желаят да изградят своето производство с нисък въглероден отпечатък. Така този проект ще постави основите на последващи стъпки за надграждане на производството на зелен водород и привличане на нови инвестиции във ВЕИ. С това община Червен бряг ще затвърди своя имидж на пионер в изграждането на водородната икономика в България.