Обявен е жълт код за силен вятър в Плевенска област

Жълт код за силен вятър е обявен в 16 области в страната днес. Предупреждението е в сила за София, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград и Силистра, предаде БНТ. За областите Велико Търново, Търговище и Разград е в сила и жълт код за интензивен снеговалеж. Там ще се усили северозападният вятър. В областите със снеговалежи ще има и навявания.

Силен северозападен вятър се очаква и по Черноморието, където вълнението на морето ще е около 2-3 бала. Ще превалява и там – на север дъжд и сняг, на юг - дъжд.

Още по-ветровито ще бъде в планините, със силен и бурен, също северозападен вятър. Ще бъде облачно, на места със снеговалежи, а по планинските проходи в Стара планина ще има условия за преспи.

След обяд облачността в масивите от Западна България ще се разкъса и намалее. Максималните температури в курортите – около минус 7°.

Не само у нас, много ветровито и с валежи, в повечето райони от сняг, ще бъде утре и почти навсякъде на Балканите. Причина за ветровитото време е студен атмосферен фронт, свързан с обширен циклон с център над Североизточна Европа, който ще премине и през Балканите. Ивицата в жълт и зелен цвят очертава положението му утре, в ранния следобед. С него са свързани снеговалежите и отрицателните температури в Европейска Русия. Друг, атлантически циклон, е причина за очакваните проливни валежи от дъжд и силен вятър в Португалия, където предстои затопляне.

У нас във вторник ще остане ветровито, на места с превалявания, главно в планинските и североизточните райони. Още през нощта срещу сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде още по-студено. В четвъртък ще започне затопляне, което ще продължи и в празничните дни.