Плевенчанка сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство

Крими

20-12-2021, 12:41

Снимка:

freepic.com

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента

Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. В предаването "Хоризонт до обед" по БНР тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство - пулмикорт, което е широкоспектърно. Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина. 

"Това лекарство се използва не само за бронхиална астма, ами за много други тежки респираторни заболявания като бронхити, а също така и за лечение на недоносени деца, защото спомага за развиването на техните бели дробове. Търся го от други градове, от чужбина...", сподели Стефка Стоянова.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, потвърди, че има проблем с доставката на лекарството в цялата страна и подчерта, че това е така от месеци. 

"Има дефицити за изключително важни животоспасяващи лекарства. Има 340 продукта в специален списък за дефицитни лекарства, който се генерира всяка седмица от система, която събира информация от всички на пазара. Такива лекарства са забранени за износ... Няма как липсата да е резултат от презапасяване, защото опаковките са в стотици пъти по-малко от търсенето, ако изобщо идват, защото има месеци, в които дори не ги получаваме".

Костов посочи, че дистрибуторите заделят за болници, защото лекарството е в протоколите за лечение на Covid-19. 

"Дори в болниците снабдяването не е безпроблемно. Ние имаме непрекъснато запитване за други лекарства за хоспитализирани болни". 

Той препоръча - в случай на възможност на замяна на лекарството с негова аналог, да се пристъпи към такова решение.