Ивет Горанова стана лице на кампанията "Пази детето в интернет"

Спорт

20-12-2021, 16:44

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Моята роля в тази кампания е много важна, защото сега съм пример за децата", сподели олимпийската шампионка

Какви са опасностите за децата онлайн и как да ги предпазим от тормоз - това е темата на нова кампания за сигурността онлайн - "Пази детето в интернет". Олимпийската шампионка Ивет Горанова става лице на тази кампания, а заедно с нея в студиото на „Тази сутрин" по bTV гостува и експертът по киберсигурност Явор Колев.

"Аз не съм била обект на тормоз онлайн, но много мои приятели са били. Моята роля в тази кампания е много важна, защото сега аз съм голям пример за децата, а те са най-уязвими в тази сфера. Те се вслушват в моите думи, гледат моите действия и е много важно да се научат да сърфират безопасно в интернет, казва Горанова.

"Пренасянето на живота онлайн по време на пандемията увеличи изключително много киберпрестъпността и децата са най-уязвими. Нашата кампания е превенционна", каза Явор Колев. По думите му е много важно децата сами да знаят как да се пазят онлайн.

"Най-популярни са престъпниците в социалните мрежи, но злонамерени сексуални насилници върлуват и в платформите за игра, за забавление, дори и за най-малките. Много е важно родителите да контролират активността на децата и те да са първата преграда, която стои между детето и риска", каза Колев.

"Аз бих посъветвала всички да си ограничат профилите, да не се вижда какво публикуват от всички и да не са достъпни за всички", каза Ивет Горанова.