Карлос Насар: Остана да сбъдна още една детска мечта – олимпийската

"За мен е голяма гордост да ме сравняват с Наим Сюлейманоглу", сподели израсналият в Червен бряг млад щангист

Световният шампион по вдигане не тежести Карлос Насар гледа към родния си град Париж, но само защото следващата му мечта е свързана с Олимпийските игри във Франция през 2024 година.

17-годишният български национал, който триумфира със златния медал в категория до 81 кг на шампионата в Ташкент, разказа какъв е бил пътят му до успеха в предаването на БНТ 1 „Денят започва“.

"Бях готов за този успех, отидох за златния медал в двубоя. За мен е голяма гордост да ме сравняват с Наим Сюлейманоглу. За мен е голяма гордост, все още не могат да бъдат достигнати рекордите му. Благодаря на Господ, че ме пази жив и здрав, за да мога да тренирам и постигам успехите си“, сподели Карлос Насар.

Роден в Париж, но израснал в Червен бряг. Историята на българския щангист е различна. Пътят му също.

"На 9 години влязох в залата. Исках да видя какво се случва. Със самото влизане ме грабна мястото и се запалих много, започнах тренировки. Все повече и повече се появи жаждата за медали. Треньорът ми играе най-важната роля за развитието ми - Илиян Илиев. Той е до мен и ми помага. Засега сбъднах една детска мечта – световната титла. Остана още една детска мечта – олимпийската", разказа Насар.

В 7.30 часа започва дългият тренировъчен ден на Карлос Насар. Само тренировки и само залата. Това е ежедневието му.

"Бъдещето ми най-вероятно ще е свързано със спорта. Ще продължа да уча. Дай Боже, да стана и треньор някой ден, но все още това е далеч", каза още шампионът.

Пред Карлос Насар целите не спират, а следващата е европейската титла.

"Би било страхотно да стана олимпийски шампион на мястото, където съм роден. Щангите са един велик спорт и не трябва да се наказват толкова тежко. Надявам се да останат в програмата на Игрите през 2028 година", коментира още световният шампион.

Припомняме, че 17-годишният състезател спечели титлата при 81-килограмовите на Световното първенство в Ташкент, Узбекистан. Карлос завоюва златото с двубой от 374 кг. В изхвърлянето българският щангист записа 166 кг, а в изтласкването – 208 кг, което е и световен рекорд за юноши, младежи и мъже.