Оповестиха подробности по случая с убитото дете в плевенското село Лазарово

Крими

07-01-2022, 16:55

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Окръжната прокуратура и полицията в Плевен организираха брифинг

Обстоятелства и факти по разследването на убийството на момиченце на година и девет месеца в плевенското село Лазарово бяха оповестени в ОДМВР – Плевен на брифинг с участието на директора старши комисар Веселин Вътов, окръжния прокурор Владимир Николов, заместник окръжния прокурор Николай Пачевски и главен инспектор Христо Терзиев, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен.

На 23 ноември 2021 година 56-годишен жител на село Лазарово е съобщил в РУ Кнежа, че от края на месец октомври дъщеря му – 22-годишна и внучката му – на една година и девет месеца, са напуснали дома му. След проведени първоначални оперативно – издирвателни действия, майката е установена и са снети сведенията й. Материалите по случая са докладвани в РП – Плевен за образуване на досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК. На 14 декември от РП – Плевен е получено образуваното досъдебно производство в РУ Кнежа с данни и указания за работа. Предприети са разпити на свидетели и издирване на хора. На 23 декември момиченцето е обявено за издирване и са организирани активни действия за откриването му.

Към 15:30 часа вчера, при беседа с майката в селото, тя е признала, че умишлено е умъртвила момиченцето. Незабавно е извършен оглед в обитаваното семейно жилище. Иззети са веществени доказателства. С полицейска  мярка за срок до 24 часа са задържани майката и дядото на детето. Образувано е досъдебно производство по чл. 115 от НК. Предстоят ДНК, психиатрични и други експертизи.

Работата по случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура. За констатирани пропуски в издирвателната работа, със заповед на директора на ОДМВР – Плевен днес са образувани проверки за дисциплинарни нарушения срещу трима служители на реда. Проверките ще приключат в законоустановения срок, предвиден в ЗМВР.