Проведе се заседание на областния кризисен щаб за борба с коронавируса

Мисия

20-01-2022, 19:59

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

60% от медицинските работници в област Плевен са ваксинирани

Днес в Областна администрация – Плевен беше проведено заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID 19, председателстван от областния управител Иван Янчев. На срещата присъстваха представители на институции, имащи отношение към процеса на превенция, лечение и ограничение разпространението на заболяването.

Заседанието започна с представяне на Иван Янчев, който се запозна с всички членове на областния кризиен щаб за борба с Covid-19, a след това директорът на РЗИ-Плевен д-р Илиян Минчев представи  актуалната информация за Covid-19 до момента и заяви, че заболеваемостта в Плевен и областта е овладяна до конкретни норми. Овладяна е и ситуацията със заетите легла в лечебните заведения. В момента има разкрити 278 легла, 21 от тях за интензивни грижи.

От началото на пандемията живота си са загубили 1523-ма, преболедували са официално над 20 хиляди души, а в момента под карантина са почти 3000 в Плевен и областта. 60% от медицинските работници в областта са ваксинирани и много малък брой от тях в момента са под карантина или със заболяване от Covid-19.

Областният управител Иван Янчев предложи да бъдат поканени представители на всички области, формиращи северозападния клъстер, съставен съгласно решение №9 на НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19, а именно областите Плевен, Видин, Монтана, Ловеч, Враца.

Целта е координация и взаимодействие между областите, а Плевен, като регионален център на здравеопазването в целия северозападен регион, да бъде домакин на срещата.

Областният управител Иван Янчев предложи да бъде изисквана от всички общини на територията на област Плевен ежеседмична или ежедневна справка за извършените проверки относно спазването на противоепидемични мерки.

Губернаторът се поинтересува от възможен вариант за снабдяване на педагогически и непедагогически персонал с тестове срещу Covid-19 в детските градини. Началникът на РУО-Плевен Албена Тотева предложи да бъде организирана среща с всички кметове на общини в областта и да бъде обсъдено дали е възможно подобно обезпечаване в детските градини в област Плевен.