Осъдиха плевенски полицаи заради подкупи

Наложени са им условни присъди

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против двама обвиняеми.

K.И. на 41 години - старши полицай към РУ Плевен, обвинен в това, че през периода месец септември – месец октомври 2017 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице и полицейски орган, поискал и приел дарове – парични суми в общ размер на 210 лева, които не му се следват, от 4 лица, за да не състави актове за установяване на административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

К.М. на 51 години - старши полицай към РУ Плевен, обвинен в това, че на 06.11.2017 г., качеството си на длъжностно лице и полицейски орган, поискал и приел дар – парична сума в размер на 20 лева, която не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не уведоми компетентен полицейски орган да състави АУАН за констатирано административно нарушение по чл.127, ал.1,т.4 от ЗДвП - престъпление по чл.302, т.1 – предложение предпоследно вр. с чл.301, ал.1 от НК.

В проведеното заседание съдебното следствие е приключило и е постановена присъда, с която подсъдимите са признати за виновни в извършване на престъпленията, за които са изправени на съд. На подсъдимия К.М.И. е наложено наказание в размер на три години лишаване от свобода - условно, с петгодишен изпитателен срок, както и глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева. На същия подсъдим се налага и пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от три години, с периодичност на изпълнение два пъти седмично. На другия подсъдим - К.М., Окръжен съд - Плевен, налага наказание една година лишаване от свобода - условно, с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в полза на Държавата в размер на 300 лева. Същият се лишава от правото да заема държавна длъжност в органите на МВР за срок от една година.

Присъдата не е влязла в сила. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд град Велико Търново в 15-дневен срок, считано от датата на постановяването й.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"