Всички плевенски депутати подписаха искане за неотложен ремонт на ДКТ "Иван Радоев"

Мисия

28-01-2022, 11:27

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Последният ремонт на сградата е правен през 1985 г., а през последните години са извършвани текущи такива

Всички народни представители от Плевен подписаха искане за неотложен ремонт на ДКТ "Иван Радоев". To e адресирано до министъра на културата Атанас Атанасов.

Искането за спешно финансиране на ремонта е подписано от Илиян Йончев, Диян Петков, Иван Манев, Стоил Стоилов, Румен Гечев, Венцислав Петков, Валери Лачовски, Десислава Трифонова и Марио Рангелов.

Ремонтът на театъра ще осигури по-комфортна среда за зрителите, актьорите и екипа; ще помогне за разширяване на неговите възможности, но и ще съхрани уникалната архитектура на сградата и салона.

Театърът е един от първите професионални театри в България и има изключително богата история. Сградата е проектирана от австрийския архитект Гаварда и е завършена през 1894 г. Днес театърът е един от водещите в страната.

"Последният ремонт на сградата е правен през 1985 г., а през последните години са извършвани текущи ремонти, но въпреки усилията на ръководството на театъра, е невъзможно със собствени средства да се справи с амортизацията на сградата, на електрическата и на отоплителната инсталации, както и да поддържа сценичната, озвучителната и осветителната техника в адекватно и безопасно разстояние. Още през 2015 г. театърът има виза за проектиране и разрешение за строеж, както и изготвен Проект за основен ремонт и преустройство на театъра по задание на Министерството на културата. Оттогава проектът се намира там", пише в искането.

В него се посочва още, че като най-голям културен институт в Плевен, Драматично-кукления театър "Иван Радоев" гради не само своя собствен имидж, но и този на града и в този смисъл ремонтът и преустройството му вече не търпят отлагане.