Рестaврираха паметника на плевенските герои в центъра на Москва

Мисия

14-02-2022, 13:16

Снимка:

mos.ru

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Възстановяването му е отнело на експертите осем месеца

Приключи реставрацията на параклиса-паметник на руските герои, паднали в битката при Плевен по време на Руско-турската война. Това съобщава официалният портал на кмета и правителството на Москва.

Възстановяването на паметника, намиращ се на площад "Илинска врата", е отнело на експертите осем месеца.

"Паметникът на героите на Плевен е украсата на площадa. Ето защо неговото възстановяване се превърна във важно събитие в живота на Москва. В хода на работата бяха реставрирани както фасадата, така и елегантните интериори на паметника, включително известните барелефи и антични икони. Сега московчани отново могат да се възхищават на паметника в целия му блясък", каза Алексей Емелянов, ръководител на Московския отдел за културно наследство.

Паметникът е изработен от чугун и тухла и има формата на осмоъгълна шатра. Украсена е с високи релефи и барелефи, венци и панделки. По стените на параклиса са изрисувани цитати от Евангелието и възпоменателни надписи. Конструкцията е увенчана с позлатен купол с кръст. Декоративните елементи на паметника са изработени от спиатра (сплав от цинк и калай) и са частично позлатени.

При реставрацията на фасадата майсторите са почистили стените от стария слой боя и корозия, поправили са пукнатини и шевове, обработили са повърхностите със защитни съединения. Извършена е и работа по укрепване и облицовка на стилобата (сутерен), ремонт на двукрила дървена врата и прозорци. Специално внимание е отделено на възстановяването и реконструкцията на загубените декоративни елементи – барелефи и високи релефи, както и на позлатяването на посветителни надписи, кръста и купола. В интериора са реставрирани плочки, старинни икони и керамичен под от цветни метлахски плочки. Възстановени са и системите за вентилация и електрификация.

Паметникът е открит на 10 декември 1887 г. Инициатор на строежа е Московското археологическо дружество, както и войниците, оцелели в битката. Паметникът е построен чрез дарения.