Млади плевенчани създадоха иновативни очила в помощ на незрящи хора

Плевен Лайф

16-02-2022, 15:30

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Заради тази идея са отличени в категорията за социална иновация на конкурса за иновативно предприятие на годината

Иван Цветков е ученик в математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, а Илко Симеонов е бивш възпитаник на гимназията и настоящ студент по компютърни науки в Нидерландия. Двамата са в основата на проект за „умни очила“ в помощ на незрящи и на хора с увредено зрение. Именно заради тази идея са отличени в категорията за социална иновация на конкурса за иновативно предприятие на годината.

"Най-важната функция на тези очила е да могат да четат текст, да могат да разпознават обекти и да може някой близък или познат на незрящия човек да може да види през камерата на "умните очила" и да му помогне в някаква нова ситуация и да му асистира. Получава се като обаждане /като асистентите, които имаме в телефоните си/ само че ръцете на незрящия човек са свободни и няма нужда да държи телефон", споделиха момчетата в предаването "100% будни" по БНТ.

Илко и Иван допълниха, че те задават всички команди като параметри и отделни функции.

"Един наш приятел, който ослепя ни побутна към зараждането на тази идея и оттам вече тръгнахме да разработваме очилата, като сме добавяли и нови функционалности на база обратната ни връзка с хора от Съюза на слепите хора. Едно от основните предимства на нашия продукт е, че той ще бъде доста по-евтин", казаха още момчетата, уточнявайки, че първоначално ще бъде достъпен на български и английски език.

Очилата все още са в проттипна фаза и момчетата търсят средства, за да довършат продукта.

"Предполагаме, че до няколко месеца ще го завършим и ще е готов за продажба", изразиха увереност Иван и Илко.