Расте напрежението сред експертите на Регионалния исторически музей в Плевен

Мисия

16-02-2022, 16:43

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Повод за недоволството им е проектобюджетът за тази година, в който са предвидени едва 5% увеличение за издръжка

Расте напрежението сред експертите на Регионалния исторически музей в Плевен. Повод за недоволството им е проектобюджетът за тази година, в който са предвидени едва 5% увеличение за издръжка. Историците не са съгласни, смятат, че средствата трябва да са много повече.

"В дух на откровеност трябва да ви кажа, че напрежение сред колегите има и то е доста сериозно и оправдано, защото всички сме свидетели на процесите, които вървят в страната. И това, което е реалност днес, без да намери своя отговор чрез параметрите на новия бюджет, няма как да функционира след август месец. Тези символични 5%, които са дадени като ръст, са едно неправилно отношение", заяви д-р Володя Попов в ефира на БНТ.

Той заяви, че разходите на музея за отопление и осветление са се увеличили в пъти.

"Живеем в едно динамично преходно политическо време, в което най-приходната категория са политиците. В обществното съзнание обаче остават тези, които са имали държавническо мислене. И затова се обръщам към тях - те да преценят своето отношение към тези, които в момента все още носят този корен между тази земя и този народ. Това е българската идентичност. Скъса ли се и този корен, вятърът на глобализма кой знае къде ще ни вкара в историята. Така че аз не искам да коментирам проценти и конкретни пари, искам да коментирам отношение. В това отношение ще се види - това политици ли са с временен характер или са държавници, които мислят за това какво ще бъде утре на тази територия като народ, нация и държава", каза още д-р Володя Попов, директор на РИМ - Плевен.