Ивет Горанова: Клубът и федерацията трябва да задържат спортиста след завършването на училище

Най-успешният спортен тандем на България през 2021 г. говори колко важна е вярата и мотивацията за върховите изяви на спортиста

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и нейният треньор Ангел Ленков са единодушни, че клубовете и федерацията трябва да направят всичко възможно, за да задържат състезателите в спорта и след завършването на училище. Казват го в епизод 13 на образователно студио на НСК „Олимп“ - “Ще се срещнем на върха“, съобщава sportal.bg.



“Когато един състезател вземе важните медали, федерацията му помага, министерството му помага. Идват и спонсорите. Нещата се нареждат. След като Ивет спечели през 2018 г. първия си голям медал - стана трета в света за жени в Мадрид, нашата федерация получи много добър бюджет от Спортно министерство и бяхме обезпечени за всички лагери, пътувания“, обяснява треньорът на Ивет – Ангел Ленков.



С болшинството спортисти обаче не е така. Най-вече за тийнейджърите, които са на прага да реализират дългогодишния труд, влизайки при мъжете и жените, но трябва да направят житейски избор.

“Повечето родители не могат да поемат финансово толкова много лагери, състезания и трябва странична помощ. Трудно е когато завършиш училище и се чудиш накъде да поемеш. Започваш да се занимаваш с нещо, в което имаш бъдеще или търсиш финансова стабилност. Така е във всички спортове. Тогава е моментът, когато клубове и федерации трябва да подкрепят, за да останат състезателите в спорта“, допълва темата Горанова.

Най-успешният спортен тандем на България през 2021 г. говори колко важна е вярата и мотивацията за върховите изяви на спортиста. „Идвало ми е много пъти да се откажа. Дори преди квалификационния турнир в Париж. Предстоеше европейско първенство, отидох с нагласата да стана шампионка, а загубих третата среща и останах без медал. Това беше най-голямата дупка, в която съм изпадала. Не исках да тренирам, не ми се влизаше в залата. Въпреки че имах 10 дни до квалификацията, треньорът ми даде 3-4 дни почивка. Той беше човекът, който ми говореше всеки ден, за да ме мотивира. Търсеше начини. И ги намери. Свърза се с мотивационния ми треньор Моузес Налока. Двамата ми помогнаха да стъпя на тяхната вяра и да се справя“, казва Горанова. 



Мотивационният треньор на Ивет - Моузес Налока и казал да визуализира златния олимпийски медал. Пътя към него, всяка една малка стъпка. Да не поставя под съмнение, че медалът не е неин. 

Самият ментор Моузес Налока споделя впечатленията си за Ивет след мотивационните речи: 

“Разликата между Ивет и останалите беше, че на първо място тя беше готова да слуша. На второ място тя премина всичко това емоционално, почувства го със сърцето си. Вярваше в него. И остана само една крачка – да го реализира. Да приведе в действие това, което го е чула. Много хора слушат, но ако не почувстват и не приведат в действие не става, както се получи при Ивет.“ 



“Налока успява да ти бръкне в мозъка, да ти промени мисленето. Да превърне невярата във вяра. Първо искаше да изчисти всичките ми лични проблеми, да няма нещо което ме кара да се чувствам зле вътрешно. Не искаше да мисля за нищо друго, освен за поставената цел. Българите казваме не ни е нужен такъв човек. Че сами си се справяме. Ако българските спортисти започнем да работим с психолози, с мотиватори, ще преминат на по-високо ниво“, казва още Ивет.