Кметът на Белене призова управляващите да посетят площадката за АЕЦ край града

Мисия

17-02-2022, 11:23

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Според Милен Дулев вече направената инвестиция трябва да бъде запазена и развита под някаква форма

Кметът на Белене Милен Дулев изпрати отворено писмо към премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и депутатите, избрани от района, да посетят на място площадката за АЕЦ край града, за да се запознаят подробно с вече направената инвестиция.

"Хората в града очакват решение на проблема, защото това е важно за региона, не само за града. Инвестициите, които трябва да бъдат направени, ще са не само на площадката, а в целия регион, защото ще бъде повлияно икономически на цялата зона в Централна Северна България", коментира Милен Дулев в сутрешния блок на БНТ.

"Поводът за писмото ни е изказване на министър-председателя. Искаме да го поканим него, председателя на НС, министъра на икономиката, депутатите, които не са идвали на площадката, да дойдат, да я посетят, да видят, защото инвестицията, която е направена вече в продължение на десетки години, трябва да бъде запазена и развита в нещо. Какво ще бъде, това ще реши България като цяло и Министерски съвет", сподели Дулев.

"Като дойдат поне ще видят съоръженията, които са изградени - на площадката има пречиствателни станции за чиста и за мръсна вода, бетонов завод, пристанище и жп гара - те са градени десетки години. Реакторите са налични, а изработването на такова оборудване отнема над 15 години", каза още Дулев.