Спартански: Мавзолеят няма да бъде осветен нито сега, нито в бъдеще в национален флаг на друга държава

Мисия

26-02-2022, 10:33

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Храм-мавзолеят в Плевен няма да бъде оцветен в синьо и жълто – цветовете на украинския национален флаг. Това написа кметът на Плевен Георг Спартански на профила си във Фейсбук.

Ето какво гласи публикацията му:

"По повод питания на граждани във Фейсбук ще освети ли община Плевен в синьо-жълто, т.е. в цветовете на украинския национален флаг храм – мавзолей “Св.Георги Победоносец” в центъра на Плевен , като кмет на града съм длъжен да заявя следното:

Храм-мавзолеят няма да бъде осветен нито сега, нито в бъдеще, в национален флаг на друга държава , освен в цветовете на българския по няколко причини:

1.Това не е просто някаква обществена сграда, а именно Мавзолей, в който се покоят костите на загинали за освобождението на Плевен и България войници и офицери.

Важно е да уточня,че костите са на воини от различни националности - има и руски, и украински, и други, достатъчно е да прочетете имената на паметните плочи. Недопустимо е да делим костите на тези солдати -всички те се биха братски рамо до рамо и загинаха геройски в името на една обща цел - освобождението на Плевен.

2.Мавзолеят е и действащ храм, недопустимо е такива сгради да се използват за политически цели.

3.Храмът – мавзолей “Св.Георги Победоносец” е и символ на Плевен, това е гербът на община Плевен.

Според мен е недопустимо националният герб, на която и да е друга държава да оцветява сграда, която съхранява костите на загинали воини от различни националности, сграда, която е действащ храм и сграда ,която е символ и герб на Плевен“