Уникални реликви от периода на Българското възраждане и национално освобождение показват в Плевен

Мисия

28-02-2022, 15:31

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата включва 35 експоната от фонда на РВИМ-Плевен, свързани с дейността на Комитет "Цар Освободител Александър II

Oт 2 до 10 март в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще гостува изложба с уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение. Поводът е 115-годишнината от откриването на военноисторическите музеи в Плевен, като мероприятието е част от програмата за честването на 3 март.

Изложбата включва 35 експоната от фонда на РВИМ-Плевен, свързани с дейността на Комитет "Цар Освободител Александър II".

Комитетът е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател е избран Стоян Заимов, членове са видни политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци.

В периода 1903-1907 г. Комитет „Цар Освободител Александър II” изгражда Военноисторическите къщи музеи, паметници и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена. Създадени като мемориални музеи, посветени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г., в памет на загиналите за Освобождението на България.

В изложбата са представени оригинални документи, снимки и лични вещи на Стоян Заимов - ръкопис на Заимов „Зараждане на мисълта за създаване на Комитет „Цар Освободител Александър II”, Устав на Комитет „Цар Освободител Александър II”,  Възвание на Комитета към всички градски и общински кметове, платежни документи за набиране средства за изграждане на музеите. В страната се учредяват над 500 клона на Комитета.

В експозицията са представени награди и лични вещи на Стоян Заимов: ордени  „За гражданска заслуга” – IV степен, „Св. Анна” II степен, „Св. Станислав” I и II степен, грамота, дивит, мастилница, писалка и др.

Военноисторическите музеи са първата музейна институция, създадена в нова  България с подкрепата на Княз Фердинанд I, българското правителство и цялата българска общественост.