Кризисният екип на Община Плевен проведе заседание за управление на бежанската вълна от Украйна

Мисия

02-03-2022, 17:09

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Бяха обсъдени възможностите за съдействие за настаняване и подпомагане на престоя на бежанци от Украйна

Създаденият със заповед на кмета Георг Спартански Кризисен екип на Община Плевен за управление на бежанската криза, свързана със събитията в Украйна, проведе заседание днес. Председател на екипа е Георг Спартански, секретар – Венцислав Катинов – директор на дирекция  „Обществен ред и сигурност”, членове: заместник-кметовете Милен Яков и Стефан Милев, Паулина Кирова – секретар на Община Плевен, Валери Начев – началник-отдел „Правно и нормативно обслужване”, Васил Василев – началник-отдел ОМП, Пламен Маринов – началник-сектор ЦАОДА, Светлана Костадинова – началник-отдел „Връзки с обществеността и протокол”.

На заседанието бяха обсъдени възможностите за съдействие за настаняване и подпомагане на престоя на бежанци от Украйна. В тази връзка Община Плевен ще предостави при необходимост налични стаи и апартаменти в общинския хотел „Сторгозия”.

Кризисният екип се обръща с молба към гражданите, собствениците на хотели и къщи за гости, които могат да предоставят безвъзмездно жилища на бежанци, да изпращат информация на e-mail: [email protected]. Информацията задължително трябва да съдържа данни за капацитета на жилището, точен адрес, лице за контакт и телефон за връзка. Постъпилите заявки ще бъдат предоставени за координация на компетентните държавни органи.

Кризисният екип отправя апел и към собствениците на заведения за обществено хранене и обекти за продажба на хранителни стоки в Плевен за съдействие при безвъзмездно осигуряване храна за настанените бежанци на територията на община Плевен. Екипът призовава и ръководствата на медицинските заведения – държавни, частни и общински, за осигуряване на медицинска помощ на нуждаещите се бежанци, а собствениците на фармацевтични обекти – за безвъзмездно предоставяне на най-необходимите медикаменти за напусналите Украйна .

Всички, желаещи да дарят дрехи, обувки, завивки за бежанците от Украйна, могат да се обърнат към пункта на Българския червен кръст в град Плевен, ул. „Д. Константинов”  № 23А.

Желаещите да дарят средства могат да го направят чрез Дарителската сметка на Община Плевен:

ОБЩИНА ПЛЕВЕН

БАКБ Офис Плевен

BIC: BGUSBGSF

IBAN: BG85BGUS91608404113900

Код/вид плащане: ДАРЕНИЯ, ПОМОЩИ И ДРУГИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОЛУЧЕНИ СУМИ ОТ СТРАНАТА – 44 51 00

За подпомагане на бежанци от Украйна

В усилията за максимално съдействие  Община Плевен набира и доброволци – български граждани с украински, руски или английски език, които могат да заявят желанието си също на e-mail: [email protected].

Община Плевен информира също, че българското Правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна с адрес: https://gov.bg/bg/ukraine, където е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Държавната агенция за бежанците също предоставя пълна информация за гражданите на Украйна – какво им е необходимо, как и къде се подава молба за международна закрила в страната ни на адрес: https://www.aref.government.bg/bg/node/499