Плевенчани отбелязаха 144 години от Освобождението на България (Снимки)

Мисия

03-03-2022, 13:52

Снимка:

ОбС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Да засвидетелстват своята признателност днес на площада бяха представители на местната и държавна власт

С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън в Параклис - мавзолей „Св. Георги Победоносец” Плевен отбеляза 144-ата годишнина от Освобождението на България. Честването, организирано по традиция от Община Плевен, започна в 11,00 ч. на централния площад „Възраждане“ с издигане на националното знаме на Република България под звуците на химна „Мила, Родино”. Свещеници от плевенските храмове отслужиха панихида за всички воини, дали живота си за Освобождението на Плевен и България.

Да засвидетелстват своята признателност днес на площада бяха представители на местната и държавна власт - председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, областният управител на Област Плевен Иван Янчев и неговият заместник, народни представители от 15-и Плевенски многомандатен район, военнослужещи, представители на политически и обществени организации, на културни институти, десетки признателни плевенчани. Слово в празничния ден произнесе кметът Георг Спартански.

„Не можем и не трябва да делим мъртвите, те загинаха за България“, каза той. И още: "Ние нямаме право да повдигаме костите на загиналите, независимо, че на 400-500 км от другата страната на Черно море се води братоубийствена война. Няма лоши народи - за нас руснаци и украинци не са врагове. Може да има лоши управници, но никога няма лоши народи." Той припомни, че "…дължим братска благодарност на всички тези синове от полята и степите и на Русия, и на Украйна, и от Беларус, и от Финландия, от Грузия и на румънците, които са загинали в кръвопролитните битки за Плевен и за България.“ 

Пред Вечния огън в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя, след което всички сведоха глава в минута мълчание.

На празничния 3 март в Плевен с вход свободен работят всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Панорама „Плевенска епопея”, където е подредена изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”, Параклисът - мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Къщата - музей „Цар Освободител Александър ІІ”, както и Регионалният исторически музей.

По повод Националния празник от 18.30 до 20.30 часа Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник.