СУ "Димчо Дебелянов" - Белене отново в слънчева Португалия по проект "Еразъм+"

Животът

14-03-2022, 06:55

Снимка:

СУ "Димчо Дебелянов" - Белене

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След дълга пауза от работни срещи, ние отново стегнахме  багажа си  и потеглихме към едно ново приключение по проект Еразъм+ към слънчевия ъгъл на Европа - Португалия! Студената българска зима заменихме с португалските слънчеви лъчи.

Нашите домакини бяха от училището "Damião de Góis" в град Аленкер. Училището-домакин ни впечатли с огромния си брой ученици (3000) и многото проекти Еразъм+, по които работят. Всяка седмица те са част от работни срещи,провеждащи се в цяла Европа.    Посрещнаха ни топлите усмивки на нашите нови приятели. Те ни запознаха с историята, културата и традициите на Аленкер. Насладихме се на живописната природа и изящната архитектура на града.

Участвахме в различни работни ателиета, посветени на природното и културно наследство на Аленкер, засаждане на цветна градина и дискусия за зеленото бъдеще на Европа. Разработихме различни идеи за намаляването на човешкото въздействие в полза на природата на всички езици от проекта.

Посетихме най-стария град в Западна Европа - столицата Лисабон. Докоснахме се до най-известните и забележими културни паметници на града като Манастирът Жеронимуш, Паметникът на откривателите, Кулатата на Белем, Триумфалната арка и Търговския площад Prasa de Comercio. Лисабон - микс от история, романтизъм и красота!

Нали сме еко-граждани, затова посетихме най-големия национален резерват в Португалия-EVOA. Ученето сред природата беше много впечатляващо за нас - не само, защото наблюдавахме различни видове птици, но и защото на терен черпихме опит от работещите в парка учени и еколкози. Там получихме ценна информация за влажните зони и населяващите ги видове, като например фламингото. Макар и за ден, се насладихме на архитектурните природни красоти на Синтра - градче с уникална атмосфера - такава, каквато само португалците могат да сътворят.

Тръгваме си към България, но при невероятните домакини от Аленкер, оставяме завинаги част от своето сърце! Благодарим на г-жа Добранова - координатор на проекта, за възможността да пътуваме, да срещаме нови култури, хора и емоции, както и на г-жа Ели Стойкова, ст.учител по география.

Отправяме поглед към следващата мобилност в Букурещ, Румъния.

Екип Еразъм+ , СУ "Димчо Дебелянов" - Белене