Обсъдиха готовността на Плевенска област за приемане на бежанци от Украйна

Мисия

14-03-2022, 20:50

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Коментирани бяха и възможностите за ситуиране на Център за подпомагане на лицата, потърсили закрила от войната

В Областна администрация - Плевен се проведе заседание на Областна координационна група за съдействие и подпомагане на пристигащите украински граждани на територията на област Плевен, назначена със Заповед № РД-09-28/09.03.2022 г. на Областен управител на област Плевен.

Срещата се свиква във връзка с ПМС №№ 144, 145 и 147 и беше ръководена от Иван Янчев. Дневният ред включваше въпроси, свързани с готовността за настаняване и осигуряване на необходимото обслужване на граждани от Украйна, влезли на територията на област Плевен, както и възможностите за ситуиране на Център за подпомагане на лицата, потърсили закрила от войната.

На заседанието присъстваха представители на единадесетте общини от област Плевен, на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българският червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионално управление по образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен към Агенцията за заетостта, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/ и др.

Следващото заседание ще се проведе на 18 март /петък/ от 14:00 часа в Областна администрация Плевен.

От Областна администрация на област Плевен припомнят, че на Единния информационен портал „България за Украйна“ на адрес https://ukraine.gov.bg/bg/ е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украински граждани в съответствие с директивата на Европейския съюз и решенията на Министерския съвет на Република България. На горецитирания портал е отворена и национална гореща линия на 4 /четири/ езика на следните телефони: 02/905 55 55 и +359 322 465 075.