Областната администрация с важна информация, свързана с получаване на временна закрила

Мисия

18-03-2022, 12:33

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На електронната страница на Областна администрация Плевен www.pleven-oblast.bg, е създадена обособена секция (#BGforUkraine Информация за получаване на временна закрила) както и банер с препратка към Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна (https://gov.bg/bg/ukraine).

В портала подробно са представени насоки на български, английски, украински и руски език, свързани с възможностите за евакуация, временно настаняване и медицинска помощ на мигрантите от Украйна. Също така е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България, както и указания за необходимите документи за самоличност.

В https://gov.bg/bg/ukraine е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на ЕС и решението на Министерския съвет. В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ, настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.