Областната координационна група за съдействие и подпомагане на пристигащите бежанци проведе заседание

Мисия

18-03-2022, 17:09

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Бяха разгледани предложените до този момент варианти за ситуиране на Центъра за подпомагане на лицата, потърсили закрила от войната

В Областна администрация – Плевен се проведе заседание на Областната координационна група за съдействие и подпомагане на пристигащите украински граждани на територията на област Плевен, назначена със заповед на областния управител Иван Янчев.

На заседанието присъстваха представители на единадесетте общини от областта, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българският червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионално управление по образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен към Агенцията за заетостта, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/ и др.

На срещата бяха разгледани предложените до този момент варианти за ситуиране  на Центъра за подпомагане на лицата, потърсили закрила от войната. Бяха обсъдени и други належащи въпроси, свързани с готовността за настаняване и осигуряване на необходимото обслужване на граждани от Република Украйна, влезли на територията на област Плевен.

Областният управител представи получените отговори от Оперативната координационна група към Министерския съвет, на поставените въпроси от предходното заседание, проведено на 14.03.2022 г.

Д-р Илиян Минчев – директор на Регионалната здравна инспекция – Плевен уточни, че към настоящия момент са осигурени всички необходими средства и материали за тестването на големи групи от хора, идващи от Република Украйна. Засега не се налага масово тестване на пристигащите на граничния пункт в гр. Никопол, поради наличието на сертификати за завършен ваксинационен цикъл. Регионалната здравна инспекция има готовност за извършване на ваксинация и на децата до осемнадесет годишна възраст, с цел постигане уеднаквяване на ваксинационния статус.

Началникът на Регионално управление на образованието – Плевен изказа готовност за приемане в образователните структури на децата на потърсилите закрила лица, веднага след получаването на ЛНЧ /личен номер на чужденец/.

Директорът на ,,Център за спешна медицинска помощ“ – гр. Плевен поясни, че украинските граждани могат да използват услугите на номер 112 и да получават безплатна спешна медицинска помощ, когато има нужда от такава.

Беше прието предложението на Иван Янчев Областната координационна група да заседава веднъж седмично, като за дата на следващо заседание, беше определена дата 31.03.2022 г. /четвъртък/ от 14:00 часа.