Д-р Илия Крачунов, пулмолог: Пред диагностиката на туберколозата стоят огромни препятствия

Новините

24-03-2022, 12:18

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На 24 март Световната здравна организация и целият свят за 40 път отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата

„Считам, че има остра нужда от информационна кампания сред рисковите групи и неправителствените организации работещи с тях насочена към възможностите за диагностика и лечение на туберкулоза. В България средствата за диагностика, болничният престой и лекарствата за лечение на болните с туберкулоза и на лицата с латентна инфекция се осигуряват от бюджета на Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за пациентите.”

Това заяви д-р Илия Крачунов, началник на Отделение по пулмология във високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“, Плевен. На 24 март Световната здравна организация и целият свят за 40 път отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата. Мотото за 2022 г. е „Мобилизиране на ресурси за борба с туберкулозата. Спаси животи!”.

„Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга в най-голяма степен дихателната система (над 90%),  но потенциално може да засегне всеки орган в организма. Заболяването е лечимо, особено при ранното му откриване и когато пациентът провежда своевременно и правилно лечение минимум шест месеца“, сподели д-р Крачунов. Той отбеляза, че активната туберкулозна инфекция се развива при хора с намален имунитет. Симптоми като хронична кашлица, загуба на тегло, нощни изпотявания поява на кръв в храчките трябва да алармират пациентите и техните близки и своевременно да потърсят помощ от пулмолог: 

„България отбелязва сериозен спад на заболеваемостта през последното десетилетие от 30.3 (на 100 000 души население) през 2010 г. до 13.0 през 2020 г. Тези новини не бива да ни успокояват, тъй като те отразяват само върха на огромен айсберг от скрита заболеваемост. Пред диагностиката на туберколозата стоят огромни препятствия. На първо място експертите по туберкулоза в България са предимно в пенсионна възраст. Цели области в т.ч. Плевен останаха без нито едно фтизиатрично болнично легло през последните 2 години. От друга страна пандемията от корона вирус и страха на пациентите свързан с него значително намалиха търсенето на медицинска помощ. Редица пациенти с хронични белодробни заболявания не посетиха наблюдаващите ги пулмолози.

 

Наред с традиционните рискови фактори като гладуване, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества и разпространението на ХИВ/СПИН, предизвикателствата продължават със засилващи се бежански потоци поради военни конфликти от страни с по-висока заболеваемост към България. С навлизането на иновативни биологични, антифибротични и имунотерапии насочени към редица сериозни автоимунни, онкологични и др. заболявания се повишава и риска от активизиране на латентни туберкулозни инфекции.

Затова съм на мнение, че има остра нужда от информационна кампания относно възможностите за диагностика и лечение на туберкулозата, както и незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции.“

Консултациите със специалистите по пулмология в болница „Сърце и Мозък“, Плевен се провеждат от понеделник до петък от 14:00 до 16:00 след предварително записване на тел. 064 678-400.

Датата 24 март не е избрана случайно от Световната Здравна организация, тъй като на този ден през 1882 г., д-р Роберт Кох публично представя пред Берлинското физиологично дружество своята забележителна лекция „За туберкулозата” и така 24 март се приема за дата на откриването на причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. За епохалното си откритие великият учен получава Нобелова награда през 1905 г.

През 1982 г. в чест на 100 години от откритието му Световната Здравна организация и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести предлагат 24  март за Световен ден за борба с туберкулозата.

Целта на СЗО е чрез отбелязването на този ден да се фокусира общественото внимание върху здравно-социално-икономическата значимост и тежест на това инфекциозно заболяване и да се повиши осведомеността на обществото относно възможностите за превенция и лечение.