Ученици от ДФСГ "Интелект" участваха в поредица от срещи под надслов "Моята професия - Вдъхнови се!"

Новините

30-03-2022, 13:19

Снимка:

ДФСГ "Интелект"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Успешни представители от различни сфери на бизнеса и обществения живот мотивират, вдъхновяват и насочват учениците към професии, които са интересни и имат бъдеще

По инициатива на Ученическия съвет на ДФСГ "Интелект" – гр. Плевен ученици от различни класове на гимназията се включиха в първата поредица от срещи под надслов "Моята професия – Вдъхнови се!". Целта на срещите е успешни представители от различни сфери на бизнеса и обществения живот да мотивират, вдъхновят и насочат учениците към професии, които са интересни и имат бъдеще.

Първата среща за младежите от 11 клас бе с предприемача и IT специалист Георги Прусийски. Той разказа за своя професионален път и опита, който има, съчетавайки умело IT технологиите с провеждането на обучения  и предприемаческа дейност. Учениците пък от своя страна имаха въпроси за предизвикателствата на бизнеса, трудните моменти в кариерното израстване и развитието на компютърните науки и технологии у нас.

Поредната среща бе с журналиста Георги Стоянов, който е главен редактор на "Плевен Утре" и автор на книги. Той разказа за своя професионален път в различни печатни и онлайн медии и предизвикателствата в тази професия, какво дава и какво взима тя, както и акцентира на състоянието на журналистиката в България. Не бяха подминати и темите за свободата на словото и фалшивите новини. Акцент на беседата бяха и книгите „Останете живи“ и „Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев“, които са и част от библиотеката на ДФСГ „Интелект“. Войната по пътищата и спорта са теми, които вълнуват и трябва да бъдат обсъждани с младите хора, за да се научат на отговорност, дисциплина и толерантност.

Третата среща бе с представители на криминална полиция, охранителна полиция и пътна полиция при ОД на МВР-Плевен. Началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Христо Терзиев, Георги Георгиев – инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, инспектор Георги Иванов от „Охранителна полиция“ и инспектор Деян Парушев от сектор „Пътна полиция“  при ОДМВР – Плевен в открит диалог коментираха спецификите на професията, кариерното развитие и необходимите личностни качества на служителите на реда. Полицаите разказаха за хуманните каузи и професии в Министерство на вътрешните работи, както и случаи от ежедневието, изпълнени с интензивната работа в критични и рискови ситуации.

За възпитаниците на плевенската гимназия предстоят още интересни и вълнуващи срещи с изявени и успели личности от бизнеса, спорта и обществения живот.